Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Artisjok
Artisjok
Artisjok

Artisjok

Groenten
Koelkast
Artisjok
Artisjok
Artisjok

Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze grijsgroene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Dan gaan de blaadjes open en ontwikkelt zich het ‘hooi’ dat binnenin zit tot een prachtige paarse bloem. Mooi om te zien, maar een bloeiende artisjok is niet meer eetbaar.

Ook wel genoemd:

Artisjok
Artisjokken

Bereiden & bewaren

  1. Bereiden
  2. Bewaren

Als de lange steel nog aanwezig is, snijd hem helemaal af tot ca. 10 cm van de bodem. Dat stukje steel is ook lekker als je hem goed schilt. Knip bruine puntjes van de bladeren en verwijder de bovenste bladeren, ze zijn meestal taai.

Besprenkel breek- of snijvlakken altijd met citroensap. Als je dit niet doet wordt de artisjok snel bruin.

De artisjok in voldoende water ca. 15 tot 40 minuten koken (afhankelijk van de grootte). Probeer één blaadje los te trekken. Gaat dat makkelijk? Dan is de artisjok gaar.

Bij het eten van de hele artisjok blaadje voor blaadje van de artisjok plukken en het zachte vruchtvlees onderaan het blad eruit zuigen.

De laatste binnenste blaadjes en het ‘hooi’ verwijderen en niet opeten. De bodem kun je wel eten.

Bereidingstijden

Koken: 15 - 40 minuten (afhankelijk van de grootte, als de blaadjes gemakkelijk loslaten is de artisjok gaar) 
Grillen: 30 minuten (kleine artisjokken)

Informatie

Artisjok kopen

Zelf artisjok kweken

Hoeveel weegt een artisjok?

Teelt en seizoen 

Tip

Artisjok smaak

Recepten met Artisjok

Meer recepten
Artisjok met dip van waterkers, dille en mosterd

Artisjok met dip van waterkers, dille en mosterd

135gr groenten p.p.

Meer recepten

Voedingswaarden

Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.

Bekijk alles
SoortPer 100gr
Energie208 kj (49 kcal)
Vet totaal0 gr
waarvan verzadigd0 gr
waarvan onverzadigd0 gr
Koolhydraten9.5 gr
waarvan suikers9.5 gr
Voedingsvezel1.5 gr
Eiwit2 gr
Zout0.12 mg
Retinol act. equivalent4 mcg
Vitamine B10.14 mg
Vitamine B20.01 mg
Nicotinezuur0.9 mg
Vitamine B60.03 mg
Folaat equivalenten68 mcg
Vitamine C8 mg
Vitamine E0.2 mg

Verkrijgbaarheid

Uit Nederland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Uit het buitenland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Kardoen

Kardoen

Groenten
Koelkast
Aardpeer

Aardpeer

Nu in seizoen
Groenten
Schorseneren

Schorseneren

Groenten
Koel & donker
Kardoen

Kardoen

Groenten
Koelkast
Aardpeer

Aardpeer

Nu in seizoen
Groenten
Schorseneren

Schorseneren

Groenten
Koel & donker
Meer groenten en fruit