Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Schorseneren
Schorseneren
Schorseneren

Schorseneren

Groenten
Koel & donker
Schorseneren
Schorseneren
Schorseneren

Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een bruine schil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren worden daarom ook wel armeluis-asperges genoemd. Ze hebben nog meer namen, zoals keukenmeidenverdriet. Schorseneren zijn een 'vergeten groente', o.a. omdat het schoonmaken veel werk is. Jammer, want het vruchtvlees is heerlijk! Schorseneren zijn in 15-20 minuten gaar te koken.

Ook wel genoemd:

schorseneren
keukenmeidenverdriet
armeluis-asperges

Bereiden & bewaren

  1. Bereiden
  2. Bewaren

Was de bladeren. Je kunt de bladeren vervolgens in salades verwerken of op dezelfde manier als spinazie bereiden. Borstel de wortels voor gebruik onder stromend water schoon.

Kook de wortels vervolgens 15-20 min in de schil gaar, laat ze in koud water schrikken en stroop de schil eraf. Gebruik keukenhandschoenen, want bij het schillen komt een kleverig sap vrij dat aan de handen blijft plakken. Schorseneer heeft hierdoor de bijnaam “keukenmeidenverdriet” gekregen.

Snijd de schorseneren daarna in stukken.

Bereidingstijden

Schorseneren koken: 15 - 20 minuten
Schorseneren stomen: 30 - 35 minuten

Schorseneren schoonmaken

Je kunt de schorseneren eventueel al schillen vóór het koken. Nadat je ze onder stromend water hebt geborsteld. De schil komt er dan wel iets lastiger af. De keukenhandschoenen zijn bij deze manier ook aan te raden.

Schorseneren zijn een vergeten groente, omdat het schoonmaken veel werk is. Toch is dat jammer, want het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en herinnert aan artisjok en asperge.

Informatie

Schorseneren kopen

Zelf schorseneren kweken

Hoeveel weegt een schorseneer?

Teelt

Tip

Schorseneren smaak 

Recepten met Schorseneren

Meer recepten
Schorsenerensalade met citroendressing

Schorsenerensalade met citroendressing

290gr groenten p.p.

Ovenschotel met schorseneren

Ovenschotel met schorseneren

225gr groenten p.p.

Schorseneren met champignons

Schorseneren met champignons

325gr groenten p.p.

Meer recepten

Voedingswaarden

Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.

Bekijk alles
SoortPer 100gr
Energie323 kj (76 kcal)
Vet totaal1 gr
waarvan verzadigd0 gr
waarvan onverzadigd1 gr
Koolhydraten15 gr
waarvan suikers15 gr
Voedingsvezel1.7 gr
Eiwit1 gr
Zout0.01 mg
Retinol act. equivalent2 mcg
Vitamine B10.05 mg
Vitamine B20.02 mg
Nicotinezuur0.4 mg
Vitamine B60.12 mg
Folaat equivalenten57 mcg
Vitamine C4 mg
Vitamine E0.8 mg

Verkrijgbaarheid

Uit Nederland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Uit het buitenland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Pastinaak

Pastinaak

Nu in seizoen
Groenten
Aardpeer

Aardpeer

Nu in seizoen
Groenten
Mierikswortel

Mierikswortel

Nu in seizoen
Groenten
Pastinaak

Pastinaak

Nu in seizoen
Groenten
Aardpeer

Aardpeer

Nu in seizoen
Groenten
Mierikswortel

Mierikswortel

Nu in seizoen
Groenten
Meer groenten en fruit