


Mierikswortel



De mierikswortel is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De smaak van de mierikswortel lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Het is geraspt te koop in potjes. Mierikswortel is rijk aan vitamine C.
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Geraspte mierikswortel is heerlijk door yogonaise of magere kwark of in salades, bijvoorbeeld met rode biet of aardappels.
Je kunt er ook een saus van maken. In landen als Duitsland en Groot-Brittannië is mierikswortelsaus niet van het menu weg te denken. Mierikswortel wordt daar veel gegeten bij vis (Duitsland) en rosbief (Groot-Brittannië).
Neem hiervoor 1 eetlepel geraspte mierikswortel en meng deze met 1 eetlepel mosterd, 1 uitje, 2 tenen knoflook, 3 eetlepels mayonaise, 3 eetlepels yoghurt. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Smullen!
Mierikswortel schoonmaken
Door de pittige aroma’s kunnen je ogen flink gaan tranen. Dus zorg voor een goed geventileerde ruimte!
Schil de wortel en rasp het witte gedeelte. Doe dit maximaal een half uur van tevoren, want de aroma’s in mierikswortel zijn vluchtig en de lekker pittige smaak neemt snel af.
Informatie
Zelf mierikswortel kweken
Hoeveel weegt mierikswortel?
Teelt
Tip
Mierikswortel smaak
Recepten met Mierikswortel
Meer recepten
Salade met rode biet en mierikswortel
215gr groenten p.p. & 35gr fruit p.p.

Wortel met yoghurt mieriksworteldip
100gr groenten p.p.

Volkorenbol met rodebietensalade
100gr groenten p.p. & 35gr fruit p.p.
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec