Bereiden & bewaren
Bewaren 
 Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. 
Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven.
Bereiden
Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water. Snijd het lof daarna eventueel in stukjes. 
De kern was vroeger vrij bitter. Tegenwoordig is de kern lang niet zo bitter meer en kun je de witlof in z’n geheel eten.
Bewaartijden
Rauw 
 Koelkast: 7-10 dagen 
 Fruitschaal: 3-5 dagen 
 Diepvries (eerst blancheren): 1 jaar  
Gaar
 Koelkast: 2 dagen 
 Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijd
Koken: 12 - 15 minuten
 Roerbakken: 3 - 5 minuten
 Magnetron: 4 - 7 minuten
 Grillen: 8 - 12 minuten
 Smoren: 15 - 20 minuten
 Stomen: 13 - 16 minuten
Witlof schoonmaken
Zie bereiden.
