




Witlof





Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de varianten roodlof en radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Je kunt witlof het beste in de koelkast bewaren.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
Bewaren
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren.
Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven.
Bereiden
Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water. Snijd het lof daarna eventueel in stukjes.
De kern was vroeger vrij bitter. Tegenwoordig is de kern lang niet zo bitter meer en kun je de witlof in z’n geheel eten.
Bewaartijden
Rauw
Koelkast: 7-10 dagen
Fruitschaal: 3-5 dagen
Diepvries (eerst blancheren): 1 jaar
Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijd
Koken: 12 - 15 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 4 - 7 minuten
Grillen: 8 - 12 minuten
Smoren: 15 - 20 minuten
Stomen: 13 - 16 minuten
Witlof schoonmaken
Zie bereiden.
Informatie
Zelf witlof kweken
Hoeveel weegt een witlof?
Teelt en seizoen
Tip
Witlof smaak
Consumptiecijfers
Recepten met Witlof
Meer recepten
Witlofgrapefruitsalade
125gr groenten p.p. & 75gr fruit p.p.

Witlofsalade met sardientjes
250gr groenten p.p.

Gevulde witlofbladeren met gebakken sjalotjes
330gr groenten p.p.
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk allesSoort | Per 100gr |
---|---|
Energie | 78 kj (19 kcal) |
Vet totaal | 0.2 gr |
waarvan verzadigd | 0 gr |
waarvan onverzadigd | 0.2 gr |
Koolhydraten | 2.4 gr |
waarvan suikers | 2.4 gr |
Voedingsvezel | 1.2 gr |
Eiwit | 1.3 gr |
Zout | 0.01 mg |
Vitamine B1 | 0.05 mg |
Vitamine B2 | 0.03 mg |
Nicotinezuur | 0.2 mg |
Vitamine B6 | 0.04 mg |
Folaat equivalenten | 10 mcg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec