Ananas bereiden & bewaren

De ananas is een tropische vrucht die lekker sappig is en zoet smaak. Als hij rijp is tenminste. Je kunt controleren of een ananas rijp is door de bladeren eruit te trekken en aan de ananas te ruiken. De bladeren van een rijpe ananas kun je er makkelijk uit trekken en je ruikt een sterkte ananasgeur. En dan kun je de ananas gaan snijden. Op deze pagina lees je hoe.

Wil je meer weten over de ananas? Lees dan alles over ananas op Veggipedia.

Ananas bewaren

De ananas is een tropische vrucht die niet van lage temperaturen houdt. Bewaar ‘m dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal.

In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je ananasstukjes tot wel 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.

Bewaartijden

Koele plek: 3-7 dagen
Diepvries: 12 maanden

Ananas snijden

Leg de ananas op een snijplank en snij de onder- en bovenkant eraf. Zet de ananas rechtop en snij vervolgens de schil er met een ruime marge af. Je kunt kiezen om de ananas in schijven te snijden en dan de hard binnenkant eruit te snijden. Of snijdt de ananas in de lengte in vieren en snijdt de parten vervolgens in stukjes. Bekijk ook eens de video 'Hoe snijd je een ananas?'

Er zijn ook speciale ananasschillers waarmee je de vrucht in één beweging kunt schillen.

Ananas bereiden

Je kunt ananas koken. Tip: rauwe ananas bevat het enzym bromelaïne dat eiwitten afbreekt. Dit maakt dat melkproducten met verse ananas waterig worden en dat gelatine niet stijf wordt. Gebruik voor mousse en pudding dus ananas uit blik of kook ananas eerst enkele minuten.

Je kunt ananas ook grillen (op de bbq).