Asperges bereiden & bewaren

Bewaren
Ook bij asperges geldt; hoe verser, hoe lekkerder.

Asperges kun je in de koelkast bewaren. Verse witte asperges kun je inwikkelen in een vochtige schone theedoek. Dan zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Het beste is om de onderkant van de groene en paarse asperges wel nat te houden.

Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe je asperges moet bewaren.

Bereiden
Snijd voor gebruik een stuk van de onderkant af (ca. 2 cm). Witte asperges moeten met een dunschiller of aspergeschiller worden geschild. Vanaf de kop tot het eind. Groene asperges hoef je niet te schillen.

Leg de asperges tot het moment van het koken in het water, dan blijven ze sappig. Kook asperges in ruim water. De groente is gaar wanneer de onderkant zacht is.

Of doe het zo: doe asperges met koud water in een pan. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur uit. Laat de asperges in het kookvocht afkoelen. Dit kun je van tevoren doen. Heb je de asperges nodig? Dan hoef je het water alleen nog maar aan de kook te brengen en de asperges uit de pan te halen.

Bewaartijden

Koelkast: 1-2 dagen

Bereidingstijden

Bereidingstijden van witte asperges
Koken: 3-6, daarna 10 minuten nagaren in het kookwater
Roerbakken: 2 - 3 minuten
Frituren: 2 - 3 minuten
Stomen: 8 - 13 minuten

Bereidingstijden van groene asperges
Koken: 3 - 6 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Frituren: 3 - 4 minuten
Stomen: 8 -10 minuten

Asperges schoonmaken

Snijd van witte asperges eerst de houtige onderkant af. Schil ze vervolgens met een dunschiller vanaf een paar cm onder het kopje naar beneden. Het is belangrijk ze goed te schillen, anders smaken ze wat bitter en vezelig. Leg ze, als ze niet meteen worden verwerkt, in water met melk of citroensap om verkleuring te verkomen. Groene asperges hoef je niet te schillen. Snijd wel de houtige onderkant eraf.