Champignons bereiden & bewaren

Bewaren
Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk. Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar.

Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn. Als ze los zijn, doe ze dan niet in een gesloten plastic zak. Dit verstikt de champignons, waardoor ze vochtig en lelijk worden. Champignons moeten ‘ademen’, in een papieren zak of een droge theedoek kan wel.

Bewaar champignons niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei en ui. Champignons nemen namelijk makkelijk geurtjes over. Bewaar ze ook niet bij fruit, dan zullen de champignons sneller achteruitgaan.

Hoe weet ik of de champignons niet goed meer zijn? De champignons zijn dan beschimmeld, slap of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door te kijken, ruiken of zelfs proeven.

Bewaartijden

Rauwe champignons
Koelkast: 2-3 dagen

Gekookt/gebakken champignons
Koelkast: 2 dagen 
Vriezer: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 5 - 7 minuten
Roerbakken: 2 - 4 minuten
Magnetron: 2 - 3 minuten
Frituren: 2 - 4 minuten
Grillen: 2 - 4 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 6 minuten

Champignons schoonmaken

Veeg de champignons schoon met een keukenpapiertje of champignonborsteltje. Doe dit pas vlak voor bereiding.

Je maakt champignons droog schoon. Als je ze in water legt dan zuigen ze zich vol met water. Dat water laten ze bij het bereiden weer los. Dit zorgt voor wat smaakverlies.