Grote Klitwortel bereiden & bewaren

Bewaren
Op een koele (12-15°C) droge plaats zijn de wortels een paar weken houdbaar.

Uitdrogen tegengaan? Dan kun je ze het beste in plastic verpakken. Prik wat gaatjes in de zak zodat de groente kan ademen.

Gekookte en geschilde klitwortel (rauwe eerst ca. 5 minuten blancheren) kun je tot 12 maanden (bij minimaal -18°C) in de diepvries bewaren in een goed gesloten plastic zakje of bakje.

Bereiden
Was de klitwortels. Schil de klitwortels zoals je wortels schilt. Dit kun je bijvoorbeeld met een dunschiller doen.

Je kunt de geschilde wortels eventueel 10 minuten in water laten weken. Op deze manier verdwijnt iets van de bittere smaak.

De klitwortel verkleurt makkelijk. Gebruik daarom een beetje azijn of citroensap tegen de verkleuring.

De klitwortel kook je in 20 minuten gaar. Houd je van beetgaar? Kook de klitwortel dan 3-5 minuten korter.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 2-3 weken 
Diepvries (eerst 5 min. blancheren): 1 jaar

Gaar
Diepvries: 1 jaar

Bereidingstijd

Koken: 20 minuten (of korter dan zijn ze beetgaar).

Grote klitwortel schoonmaken

Zie bereiden.