Haricots verts bereiden & bewaren

Bewaren
Haricots verts kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Haricots verts zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C.

Haricots verts kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren.

Verse haricots verts kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.

Haricots verts uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast. Is het blik of glas geopend? Doe de haricots verts dan over in een afsluitbaar bewaarbakje. De haricots verts kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Heb je restje gare haricots verts over? Doe de haricots verts in een afsluitbaar bewaarbakje. De haricots verts kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of verse haricots verts niet goed meer zijn? De haricots verts zijn dan slap of beschimmeld. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Hoe weet ik of de haricots verts uit blik/glas niet goed meer zijn? De haricots verts zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven.

Bereiden
Was de haricots verts. Snijd de puntjes van de haricots verts. Kook ze in een klein laagje water (2 cm) met de deksel op de pan.

In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt. Eet haricots verts daarom niet rauw.

Bewaartijden

Verse
Koelkast: 1-2 dagen
Fruitschaal: 3-5 dagen
Dipevries: 1 jaar

Gekookt
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Haricots verts uit geopend glas/blik
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 4 - 6 minuten
Roerbakken: 6 - 8 minuten
Stoven: 6 - 8 minuten

Haricots verts schoonmaken

Zie bereiden.