IJsbergsla bereiden & bewaren

Bewaren
Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder. Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je de sla op een koele plek bewaart (12-15°C).

Zorg ervoor dat de sla kan ademen. Doe je sla zelf in een plastic zak? Leg de sla dan niet in een gesloten plastic zak weg. Je kunt de sla eventueel in een open plastic zak bewaren.

Op een warme plaats wordt sla snel slap. Bewaar sla nooit naast fruit, omdat er bij het narijpen van fruit het gas etheen (vroeger bekend als ethyleen) vrijkomt. Etheen veroorzaakt bruinrode vlekken op de nerven van sla, sla bederft dan sneller.

Als de (voorgesneden) sla of in een mix met andere slasoorten verpakt wordt aangeboden, controleer dan de houdbaarheidsdatum. Bewaar de verpakte sla in originele verpakking in de koelkast. Deze sla is verpakt onder beschermende atmosfeer*.

*Beschermende atmosfeer: dit betekent dat er dezelfde gassen in verpakking zitten als in de lucht, alleen in andere verhoudingen. Zo blijven producten langer goed.

Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door te ruiken of kijken.

Bereiden
Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snijd de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes.

Tip: Wil je snel de losse bladeren van de krop halen? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad. Draai dan de stonk eruit, nu komen de bladeren makkelijk los.

Bewaartijden

Koelkast: 7 dagen
Koele plek: 2-3 dagen

Bereidingstijden

Geen, sla wordt doorgaans rauw gegeten.

Mocht je de sla toch willen bereiden dan kun je deze bewaartijden aanhouden:
Koken: 3 - 5 minuten
Roerbakken: 2 - 3 minuten
Magnetron: 2 - 3 minuten
Grillen: 3 - 5 minuten
Smoren: ca. 6 minuten
Stomen: ca. 6 minuten

IJsbergsla schoonmaken

Zie bereiden.