Knolselderij bereiden & bewaren

Bewaren
Op een koele, droge plaats (12-15°C) is knolselderij zonder loof ongeveer 4 weken houdbaar.

Een aangesneden knolselderij bewaar je in de koelkast. Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen.

In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe knolselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de knolselderij 2-4 minuten kort voor invriezen. De knolselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.

Een restje gare knolselderij over? Dit kun je tot 3 maanden in de diepvries bewaren.

Hoe weet ik of de knolselderij niet goed meer is? De voorgesneden knolselderij verspreidt een zure geur, wordt slap of gaat schimmelen. Bederf herken je snel door goed te ruiken, kijken of proeven.

Bereiden
Snijd de knollen vlak voor gebruik in plakken. Schil de plakken en snijd ze in reepjes of blokjes.

Wil je verkleuring bij het koken tegengaan? Dan kun je deze groente direct na het snijden besprenkelen met wat citroen of azijn. Dit is geen must. Tegenwoordig verkleurt de knolselderij bij het koken minder dan vroeger.

Je kunt de knolselderij ook in z'n geheel (of een helft) in de oven grillen. Schil de knolselderij en wrijf deze in met olijfolie en kruiden naar smaak. Verpak de knol in aluminiumfolie. Doe een laagje water in een ovenschaal en leg hier de knolselderij in. Bak de knolselderij nu ongeveer 2 tot 2,5 uur in de oven op 200 graden.

Bewaartijden

Rauw
Koelkast: 3 weken
Koele plek: 4 weken
Diepvries (eerst 2-4 minuten blancheren): 12 maanden  

Rauw (aangesneden)
Koelkast: 1 week

Gekookt
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: ca. 15 minuten
Stoven: ca. 20 minuten
Grillen: ca. 2 tot 2,5 uur

Knolselderij schoonmaken

Was de knolselderij grondig onder stromend water. Borstel de grond zo nodig weg.