Komkommerkruid

Komkommerkruid wordt ook bernagie genoemd. Het is een eenjarige plant die wel 90 cm hoog kan worden. De geur is fris, komkommerachtig. Zowel de blauwe bloemen als de blaadjes zijn eetbaar. De jonge blaadjes zijn het smakelijkst. Het kruid kan slecht gedroogd worden en wordt daarom alleen vers toegepast. Je kunt geplukt komkommerkruid het beste in de koelkast bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Bernagje
Ga naar:

Informatie

Komkommerkruid kopen en bewaren

Let erop dat het kruid frisgroen is en dat het niet verlept of fijn gedrukt is. Je kunt geplukt komkommerkruid na aankoop het beste in de koelkast bewaren.

Teelt en seizoen

Komkommerkruid wordt ook bernagie (Borago officinalis) genoemd. Het is een eenjarige plant die wel 90 cm hoog kan worden. Zowel de blauwe bloemen als de blaadjes zijn eetbaar. De bloemen zijn meestal blauw met een wit hart. Een enkele keer kunnen de bloemen ook roze of wit zijn.

De plant hoort tot de Boragniaceae, oftewel, de Ruwbladigenfamilie. De plant is bedekt met dikke, grijze en ruwe haren. Zowel de bladeren (boven- en onderkant), als de stengels en de bloemen zijn bedekt met korte haren.


De naam Boroga zou van het Italiaanse woord ‘borra’ komen dat ‘wol’ betekent, dat verwijst naar de beharing op de plant. De soortnaam, officinalis, duidt aan dat aan de plant een geneeskundige werking toegeschreven werd. Bij de Grieken stond de plant hier al om bekend. In de 2e eeuw na Christus werd bernagie samen met honing gebruikt bij het verzachten van hoesten.

De plant bloeit in mei of juni tot de herfst.

Oorspronkelijk komt deze plant uit landen rondom de Middellandse zee. Tegenwoordig zie je de plant in meerdere landen in Europa.

De plant wordt gekweekt in tuinen. Dit is de reden dat de plant nu in de Benelux voorkomt. Als je de plant zaait zie je de plant vaak op dezelfde plek terug. De plant zaait namelijk makkelijk uit. Ook wordt de plant op grote schaal geplant voor de oliehoudende zaden.

Tip

Ook dit groen telt mee voor je dagelijkse portie groenten!

Komkommerkruid smaak 

De smaak is fris, komkommerachtig.

Je kunt komkommerkruid zo gebruiken:

  • Fijngehakt door groentegerechten.
  • Fijngehakt door volkorenpasta.
  • Bloemen of blaadjes door salades.
  • Fijngeknipt door aardappelsalade.
  • Hele blaadjes op een snee volkorenbrood met 30+ kaas.
  • Bloemen in een kan of glas mineraal- of kraanwater.

Verkrijgbaarheid komkommerkruid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec