Lulo

De lulo, ook wel naranjilla, is de vrucht van een plant uit de nachtschadefamilie. De vrucht is een grote bes, waaraan soms ook nog de grote, bekervormige, behaarde kelk zit. De vrucht wordt aan de binnenkant door bleekoranje, vlezige wanden in vier compartimenten verdeeld, die zijn gevuld met glazig-geeloranje, sappige, zuur-aromatische pulp en groenige zaden.

OOK WEL GENOEMD:

Naranjilla
Lulo's
Naranjilla's
Lulo
Ga naar:

Informatie

Lulo’s kopen

Lulo's moeten stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een rijpe lulo geeft mee bij een lichte vingerdruk.

Teelt 

De plant kan wel 3 meter hoog worden en bloeit vier tot vijf maanden na het zaaien. De bloemen zijn ongeveer 3 centimeter breed en staan op korte stelen in trossen van één tot tien stuks. De lulo is een zeer kleurrijke vrucht: de schil van rijpe vruchten is stevig-leerachtig, glanzend geel tot oranje van kleur en bevat lichtbruine sterharen. De grote, bekervormige, gehaarde kelk is violet en de vijf lancetvormige kroonbladeren zijn aan de onderkant violet behaard.

De lulo groeit van nature in de Andes in Colombia, Ecuador en Peru en wordt daarnaast veel gekweekt in het tropische bergland van Zuid-Amerika. In Nederland vind je deze plant in de Botanische Tuin van de TU Delft en de Hortus Botanicus Amsterdam.


Tip

Je kunt verkleuring van het groene lulo-sap tegengaan door wat limoensap toe te voegen.

Lulo smaak

De smaak van de lulo is onderscheidend en scherp. Deze wordt wel eens omschreven als een combinatie van rabarber en limoen. Anderen vergelijken de smaak juist met die van een ananas.

De lulo is zeer geschikt om aan jam, gelei, pastei, ijs en andere desserts toe te voegen. Ook wordt de vrucht gebruikt in bepaalde vruchtensappen, cocktails en wijnen.

Consumptiecijfers

De lulo is een zeer kwetsbaar product en is daardoor niet goed geschikt voor massaproductie en massa import.  Daarom wordt dit product weinig geconsumeerd in ons land.

Verkrijgbaarheid lulo

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec