Paarse spitskool bereiden & bewaren

Bewaren
Paarse spitskool kun je een aantal weken in de koelkast bewaren. Op de fruitschaal kan eventueel ook, paarse spitskool is dan wel korter houdbaar.

Panklare (voorgesneden) paarse spitskool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast.

Verse paarse spitskool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Gare paarse spitskool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.

Hoe weet je of verse paarse spitskool niet goed meer is? De kool is dan beschimmeld of gaat verkleuren. Dit bederf herken je door te ruiken of goed te kijken.

Bereiden
Was de paarse spitskool met ruim water. Snijd de paarse spitskool in de lengte door. Verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de stronk eruit. Daarna kun je paarse spitskool in reepjes snijden en verder bereiden.

Bewaartijden

Rauwe paarse spitskool
Koelkast: 2-4 weken
Fruitschaal: 1-2 weken
Diepvries: 12 maanden

Gekookte paarse spitskool
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 10 - 15 minuten
Roerbakken: 7 - 10 minuten
Magnetron: 7 - 12 minuten
Smoren: ca. 15 minuten
Stomen: 15 - 20 minuten

Paarse spitskool schoonmaken

Zie bereiden.