Paprika bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten.

Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C). Bij voorkeur in de originele verpakking of een papieren zak. Verpakte paprika’s blijven namelijk langer vers. Goed bewaard blijven paprika’s tot een week goed.

Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe de paprika wordt bewaard.

 

Paprika kun je ook invriezen.
Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe je paprika het beste kunt invriezen.

Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.

Heb je een restje paprika over? Dan kun je dit restje in een afgesloten bakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of een paprika niet goed meer is? De paprika gaat dan schimmelen of heeft rotte plekken Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden
Paprika’s hebben witte zaadlijsten en die zijn minder lekker. Je kunt het zaad en de bijbehorende zaadlijsten op verschillende manieren eenvoudig verwijderen.

Snijd de paprika in de lengte door en haal dan het zaad weg.

Wil je de paprika later in ringen snijden dan kun je beter de bovenkant eraf halen. Dan is het meeste zaad eigenlijk al weg. De rest kun je met een mes makkelijk verwijderen.

Filmpje: In dit filmpje laat Nederland Proeft zien hoe je paprika het beste kunt ontvellen.

Wil je de paprika rauw eten? Laat de paprika dan eerst even op kamertemperatuur komen.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 7 dagen
Diepvries: 12 maanden 

Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 5 - 9 minuten
Roerbakken: 5 - 7 minuten
Magnetron: 1,5 - 3 minuten
Grillen: 3 - 5 minuten
Smoren: 10 - 15 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

Paprika schoonmaken

Was de paprika.