Peultjes bereiden & bewaren

Bewaren
Peultjes kun je 4 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze in een plastic zak met gaatjes.

Peultjes kun je eventueel ook 2 dagen op de fruitschaal bewaren.

Verse peultjes kun je ook invriezen. Wel even 2-3 minuten blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.

Heb je restje gare peultjes over? Doe de peultjes in een afsluitbaar bewaarbakje. De peultjes kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of verse peultjes niet goed meer zijn? De peultjes zijn dan slap of beschimmeld. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden  
Was de groente voor gebruik en snijd een puntje van de uiteinden. Sommige peulen hebben draden langs de randen. Deze draden kun je eraf trekken bij het wegsnijden van de uiteinden.

Peultjes kun je in zo’n 5 minuten gaar koken. Maar ze behouden meer smaak als je ze ongeveer 20 minuten stooft in weinig water, met een beetje vloeibare margarine.

Je kunt ze ook in 1 minuut blancheren. Daarna kun je ze verwerken in een salade of in een ovenschotel.

In rauwe peultjes komt van nature een gifstof voor (lectine) die door koken of blancheren onwerkzaam wordt gemaakt. Eet peultjes daarom niet rauw. Peultjes in glas, blik en uit de diepvries zijn al voorgekookt.

Bewaartijden

Verse
Koelkast: 4 dagen
Fruitschaal: 2 dagen
Diepvries: 1 jaar

Gekookt
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 5 - 7 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 3 - 5 minuten
Smoren: 8 - 11 minuten
Stomen: ca. 5 minuten

Peultjes schoonmaken

Zie bereiden.