Platte paprika bereiden & bewaren

Bewaren
Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C). Bij voorkeur in de originele verpakking of een papieren zak. Verpakte paprika’s blijven namelijk langer vers.
Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe de paprika wordt bewaard.

Vruchtgroenten, zoals paprika, bewaar je niet in de koelkast. Vruchtgroenten willen namelijk nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Goed bewaard blijven paprika’s tot een week goed.

Paprika kun je ook invriezen.
Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe je paprika het beste kunt invriezen.

Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.

Heb je een restje paprika over? Dan kun je dit restje in een afgesloten bakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of een platte paprika niet goed meer is? De platte paprika gaat dan schimmelen of heeft rotte plekken Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden  
Eerst wassen en daarna halveren. Verwijder hierbij de zaadlijsten met de zaadjes en ook de steelaanzet.

Filmpje: In dit filmpje laat Nederland Proeft zien hoe je paprika het beste kunt ontvellen.

Wil je de platte paprika rauw eten? Laat de paprika dan eerst even op kamertemperatuur komen.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 7 dagen
Diepvries: 12 maanden 

Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 5 - 9 minuten
Roerbakken: 5 - 7 minuten
Magnetron: 1,5 - 3 minuten
Grillen: 3 - 5 minuten
Smoren: 10 - 15 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

Platte paprika schoonmaken

Zie bereiden.