Pruimtomaten bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar pruimtomaten op een koele plek. Bewaar pruimtomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar.

Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.

Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn, kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Maar vers zijn ze het lekkerst!

Hoe weet ik of pruimtomaten niet goed meer zijn? De pruimtomaten gaan dan schimmelen, verspreiden een zure geur of worden slap. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden
Was de pruimtomaat en je kunt hem zo uit het vuistje eten. In plakjes op de volkoren boterham of in een salade is ook lekker.

Wil je het helemaal chique doen? Kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in en dompel deze kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen!

Voor een gerecht met blokjes tomaat snijd je de tomaat door en verwijder je het zaad en het sap.

Bewaartijden

Koele plek: 1 week
Diepvries: 12 maanden

Bereidingstijden

Koken: ca. 10 minuten
Roerbakken: 2 - 4 minuten
Magnetron: 4 - 8 minuten
Grillen: 3 - 5 minuten
Smoren: 15 - 20 minuten

Pruimtomaten schoonmaken

Was de pruimtomaat. Je kunt ‘m zo uit het vuistje eten of in blokjes, plakjes of partjes snijden.

Wil je het velletje verwijderen? Kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in. Dompel de tomaat kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen.