Rode bieten bereiden & bewaren

Bewaren
Rauwe zomerbieten met loof zijn in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Rauwe bieten zonder loof zijn een dag of 3 houdbaar.

Rauwe winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats (12-15ºC) houdbaar.

Gekookte bieten zijn 2 dagen in de koelkast houdbaar. Gekookte bieten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren (bij minimaal -18ºC).

Verse bieten kun je na blancheren (2-3 minuten) ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.

Bereiden
Verwijder van de zomerbiet het loof en kook ze in 20 tot 25 minuten gaar. Gooi het loof niet weg! Het loof kun je namelijk gebruiken om te wokken.

De kooktijd van de winterbiet is ongeveer 2 uur.

Kook de bieten het liefst in de schil, zo behouden ze het meeste sap. Ook gaat de schil er na het koken een stuk makkelijker af.

Gekookte bieten hoeven alleen nog maar te worden geschild en bijvoorbeeld gestoofd of even opgewarmd te worden in heet water. Gekookte bieten kunnen ook in salades worden verwerkt.

Bewaartijden

Rauwe bieten
Koelkast (met loof): 7 dagen 
Koelkast (zonder loof): 3 dagen 
Diepvries: 12 maanden

Gekookte bieten
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 12 maanden

Bereidingstijden

Koken: zomerbieten 20 - 25 minuten, winterbieten ca. 2 uur
Magnetron: 3 - 6 minuten
Smoren: 20 minuten
Stomen: 25 - 40 minuten

Rode bieten schoonmaken

Boen de rauwe bieten goed schoon onder stromend water.