Rode ui bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar rauwe uien op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is iets minder lang houdbaar dan de gele ui.

Bewaar de uien niet naast aardappels. De uien nemen vocht op uit de aardappelen waardoor ze eerder gaan rotten.

Heb je een halve rauwe rode ui over? Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast.

Je kunt rode uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.

Hoe weet ik of ui niet goed meer is? Als de ui verrot, verkleurd of verdroogd is.

Heb je een restje gebakken rode ui over? Dan kun je dit 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.

Voorgesneden rode uien verspreiden een zure geur, worden slap of beschimmelen. Dit bederf herken je snel door te ruiken, te kijken of proeven.

Bereiden
Pel de rode ui en snijd of snipper de rode ui (snijden). Doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden namelijk snel bitter gaan smaken.

Nooit meer huilen bij het snijden van rode uien? Dit kun je zo voorkomen:

  • Leg de rode uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries.
  • Snijd of schil de rode uien onder water.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 2-3 weken  
Koelkast (restje ui): 1 week
Diepvries: 3 maanden

Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 8 - 15 minuten
Roerbakken: 5 - 7 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Grillen: 10 - 13 minuten
Smoren: 20 - 25 minuten
Stomen: 35 - 40 minuten

Rode ui schoonmaken

Zie bereiden.