Romatomaten bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar romatomaten bij voorkeur op een koele plek (12°C). De smaak komt dan het best tot z’n recht. Je kunt de tomaat dan tot een week bewaren.

Bewaar romatomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun lekkere aroma.

Bewaar romatomaten die nog aan de tros zitten bij een iets hogere temperatuur. Dat voorkomt dat de tomaten te vroeg van de tros loslaten.

Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn, kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Maar vers zijn ze het lekkerst!

Hoe weet ik of romatomaten niet goed meer zijn? De tomaten gaan dan schimmelen, verspreiden een zure geur of worden slap. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden
De romatomaat is heel makkelijk. Even wassen en je kunt de romatomaat zo uit het vuistje eten. In plakjes op de boterham of in een salade kan ook, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wil je het velletje verwijderen? Kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in. Dompel de tomaat kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen. 

Bewaartijden

Koele plek: 1 week
Diepvries: 12 maanden

Bereidingstijden

Niet van toepassing, je eet ze meestal rauw.

Als je ze toch wilt bereiden, kun je deze tijden aanhouden.

Koken: ca. 10 minuten
Roerbakken: 2 - 4 minuten
Magnetron: 4 - 8 minuten
Grillen: 3 - 5 minuten
Smoren: 15 - 20 minuten

Romatomaat schoonmaken

Zie bereiden.