Sperziebonen bereiden & bewaren

Bewaren
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C.

Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren.

Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.

Sperziebonen uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast. Is het blik of glas geopend? Doe de sperziebonen dan over in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of verse sperziebonen niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan slap of beschimmeld. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven.

Bereiden
Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.

Sperziebonen kun je beter niet rauw eten. In rauwe bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt.

Bewaartijden

Verse
Koelkast: 1-2 dagen
Fruitschaal: 3-5 dagen
Diepvries: 1 jaar

Gekookt
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Sperziebonen uit geopend glas/blik
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 12 - 16 minuten
Roerbakken: 10 - 13 minuten
Magnetron: 5 - 8 minuten
Smoren: ca. 20 minuten
Stomen: 15 - 20 minuten

Sperziebonen schoonmaken

Zie bereiden.