



Sperziebonen




De sperzieboon is ook bekend onder de namen slabonen of prinsessenbonen. Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren en roerbakken. Deze Hollandse kwaliteitsproducten van de volle grond zijn er in de veel voorkomende groene uitvoering en de wat meer zeldzame gele versie. Er is nog een variant: de haricot vert. Dit is een slanke en rechte boon die het vooral goed doet bij feestelijke dinertjes.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Sperziebonen kun je beter niet rauw eten. In rauwe bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt.
Bereidingstijden
Koken: 12 - 16 minuten
Roerbakken: 10 - 13 minuten
Magnetron: 5 - 8 minuten
Smoren: ca. 20 minuten
Stomen: 15 - 20 minuten
Informatie
Zelf sperziebonen kweken
Hoeveel wegen sperziebonen?
Teelt
Tip
Sperziebonen smaak
Recepten met Sperziebonen
Meer recepten
Maaltijdsalade met sperziebonen
215gr groenten p.p.

Aardappelbakjes gevuld met groenten
75gr groenten p.p.

Oosterse sperziebonen met taugé
240gr groenten p.p.
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk allesSoort | Per 100gr |
---|---|
Energie | 105 kj (25 kcal) |
Vet totaal | 0.2 gr |
waarvan verzadigd | 0 gr |
waarvan onverzadigd | 0.2 gr |
Koolhydraten | 1.8 gr |
waarvan suikers | 1.2 gr |
Voedingsvezel | 3.6 gr |
Eiwit | 2.3 gr |
Zout | 0.01 mg |
Retinol act. equivalent | 8 mcg |
Vitamine B1 | 0.07 mg |
Vitamine B2 | 0.09 mg |
Nicotinezuur | 0.6 mg |
Vitamine B6 | 0.07 mg |
Folaat equivalenten | 64 mcg |
Vitamine C | 1 mg |
Vitamine E | 0.2 mg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec