Maandag: Lentestamppot en rabarber aardbeien compote van Francesca Kookt

Ga naar:

Boodschappenlijst

500 g ongedopte tuinbonen (circa 225 g schoongewicht)
400 g sperziebonen
1 kg aardappels
200 g kippendijen in blokjes
1 el sojasaus
1 el ketjap
400 g rabarber
2 el rietsuiker
125 g aardbeien
6 peulen kardemom gekneusd (of 1 tl gemalen kardemom)
1 ui gesnipperd
2 el bakolijfolie
Zwarte peper

Bereidingswijze

In dit recept van Francesca Kookt komen veel groenten en fruit van Nederlandse bodem samen op je bord. De rabarber-aardbeiencompôte zorgt voor een friszure kick! Je eet de compôte niet samen met een hap van de lentestamppot, daar heeft ‘ie een te sterke smaak voor. Maar, het is dus wel heel lekker fris om af te wisselen. Of om na de maaltijd leeg lepelen, al dan niet met wat magere kwark of yoghurt. Dat kan natuurlijk ook ;).

1. Dop de tuinbonen samen met de kids, super makkelijk en leuk om te doen! Je kan de tuinbonen dubbel doppen, maar dat hoeft niet. In dit recept laten we het achterwege. Maak ook de sperziebonen schoon door de uiteinden eraf te snijden en halveer de boontjes dan. 
2. Schil de aardappels, halveer indien nodig en kook ze in een bodempje water in 20 minuten gaar met de deksel schuin op de pan. Giet dan af, stamp grof en bewaar in de pan.
3. Marineer de blokjes kippendijen in 1 el sojasaus en 1 el ketjap. Dek af en bewaar in de koelkast.
4. Maak intussen de rabarber schoon door de groene bladeren te verwijderen, een stukje van de onderkant te snijden en de stengels in kleine stukjes te snijden. Kom je bij het snijden stugge draden tegen? Trek die er dan gewoon meteen vanaf, dan hoef je dus niet de stengels te schillen.
5. Doe de rabarber met de rietsuiker en een bodempje water in een steelpan. Wees echt zuinig met het water, je kan altijd nog toevoegen indien nodig. Breng aan de kook en laat 10 - 12 minuten pruttelen op laag vuur.
6. Maak intussen de aardbeien schoon en snijd in blokjes, kneus de kardemompeulen en voeg beide toe aan de rabarbercompote. Laat circa 5 minuten meekoken. Zet dan het vuur uit, roer goed door tot je een gladde structuur hebt, vis de peulen kardemom eruit en laat afkoelen. Je kan de compote ook een dag van tevoren maken, dan is ‘ie helemaal afgekoeld voordat je hem gaat eten. Ook handig, maak een dubbel recept!
7. Blancheer de tuinbonen en sperziebonen 5 minuten in kokend water.
8. Verhit een wok en fruit de ui aan in 2 el olijfolie.
9. Schep de groene bonen met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken en voeg toe aan de wok samen met de kippendijen (met de marinade) en wok in circa 5 minuten gaar. Breng op smaak met peper.
10. Voeg het bonen- en kipmengsel toe aan de grof gestampte aardappels en roer even door. Serveer een schep van de lentestamppot met groene bonen op elk bord en serveer met wat rabarber-aardbeicompôte.

Tips:

Kliekje lentestamppot over? Bak het de volgende dag op of maak er eens stamppotmuffins van.

In een afgesloten bakje kan je de rabarbercompote zeker 4 dagen bewaren. Ook lekker door kwark voor het ontbijt of als vulling voor een taart of in muffins.

 Dit recept is onderdeel van weekmenu 3.

Let op: dit recept is voor twee volwassenen en twee kinderen. Pas de hoeveelheden iets aan voor vier volwassenen.

Print
Delen
Fullscreen

Voedingswaarde per persoon

Energie
510 kcal
Vet
13 gram
Eiwit
20 gram
Waarvan verzadigd
4 gram
Koolhydraten
69 gram
Vezels
15 gram
Waarvan suikers
20 gram
Zout
0.8 gram

Meer over de ingrediënten

Meer groenten & fruit

Ook lekker!

Meer recepten