Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Lentestamppot en rabarber aardbeien compote van Francesca Kookt

Hoofdgerecht
30 - 60 min
Lentestamppot en rabarber aardbeien compote van Francesca Kookt
Met seizoensproducten

280gr groenten p.p. & 25gr fruit p.p.

Ingrediënten

500 g ongedopte tuinbonen (circa 225 g schoongewicht)
400 g sperziebonen
1 kg aardappels
200 g kippendijen in blokjes
1 el sojasaus
1 el ketjap
400 g rabarber
2 el rietsuiker
125 g aardbeien
6 peulen kardemom gekneusd (of 1 tl gemalen kardemom)
1 ui gesnipperd
2 el bakolijfolie
Zwarte peper

Bereidingswijze

In dit recept van Francesca Kookt komen veel groenten en fruit van Nederlandse bodem samen op je bord. De rabarber-aardbeiencompôte zorgt voor een friszure kick! Je eet de compôte niet samen met een hap van de lentestamppot, daar heeft ‘ie een te sterke smaak voor. Maar, het is dus wel heel lekker fris om af te wisselen. Of om na de maaltijd leeg lepelen, al dan niet met wat magere kwark of yoghurt. Dat kan natuurlijk ook ;).

1. Dop de tuinbonen samen met de kids, super makkelijk en leuk om te doen! Je kan de tuinbonen dubbel doppen, maar dat hoeft niet. In dit recept laten we het achterwege. Maak ook de sperziebonen schoon door de uiteinden eraf te snijden en halveer de boontjes dan. 
2. Schil de aardappels, halveer indien nodig en kook ze in een bodempje water in 20 minuten gaar met de deksel schuin op de pan. Giet dan af, stamp grof en bewaar in de pan.
3. Marineer de blokjes kippendijen in 1 el sojasaus en 1 el ketjap. Dek af en bewaar in de koelkast.
4. Maak intussen de rabarber schoon door de groene bladeren te verwijderen, een stukje van de onderkant te snijden en de stengels in kleine stukjes te snijden. Kom je bij het snijden stugge draden tegen? Trek die er dan gewoon meteen vanaf, dan hoef je dus niet de stengels te schillen.
5. Doe de rabarber met de rietsuiker en een bodempje water in een steelpan. Wees echt zuinig met het water, je kan altijd nog toevoegen indien nodig. Breng aan de kook en laat 10 - 12 minuten pruttelen op laag vuur.
6. Maak intussen de aardbeien schoon en snijd in blokjes, kneus de kardemompeulen en voeg beide toe aan de rabarbercompote. Laat circa 5 minuten meekoken. Zet dan het vuur uit, roer goed door tot je een gladde structuur hebt, vis de peulen kardemom eruit en laat afkoelen. Je kan de compote ook een dag van tevoren maken, dan is ‘ie helemaal afgekoeld voordat je hem gaat eten. Ook handig, maak een dubbel recept!
7. Blancheer de tuinbonen en sperziebonen 5 minuten in kokend water.
8. Verhit een wok en fruit de ui aan in 2 el olijfolie.
9. Schep de groene bonen met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken en voeg toe aan de wok samen met de kippendijen (met de marinade) en wok in circa 5 minuten gaar. Breng op smaak met peper.
10. Voeg het bonen- en kipmengsel toe aan de grof gestampte aardappels en roer even door. Serveer een schep van de lentestamppot met groene bonen op elk bord en serveer met wat rabarber-aardbeicompôte.

Tips:

Kliekje lentestamppot over? Bak het de volgende dag op of maak er eens stamppotmuffins van.

In een afgesloten bakje kan je de rabarbercompote zeker 4 dagen bewaren. Ook lekker door kwark voor het ontbijt of als vulling voor een taart of in muffins.

 Dit recept is onderdeel van weekmenu 3.

Let op: dit recept is voor twee volwassenen en twee kinderen. Pas de hoeveelheden iets aan voor vier volwassenen.

Link gekopieerd!

Voedingswaarden

SoortPer persoon
Energie510 kcal
Vet13 gr
waarvan verzadigd4 gr
Koolhydraten69 gr
waarvan suikers20 gr
Voedingsvezels15 gr
Eiwitten20 gr
Zout0.8 gr

Meer over de ingrediënten

Meer groenten en fruit
Tuinbonen

Tuinbonen

Groenten
Koelkast
Sperziebonen

Sperziebonen

Groenten
Koelkast
Rabarber

Rabarber

Groenten
Koelkast
Aardbei

Aardbei

Nu in seizoen
Fruit
Gele ui

Gele ui

Nu in seizoen
Groenten
Tuinbonen

Tuinbonen

Groenten
Koelkast
Sperziebonen

Sperziebonen

Groenten
Koelkast
Rabarber

Rabarber

Groenten
Koelkast
Aardbei

Aardbei

Nu in seizoen
Fruit
Gele ui

Gele ui

Nu in seizoen
Groenten
Meer groenten en fruit

Ook lekker!

Meer recepten
Zoete aardappel stamppot met Kalettes®

Zoete aardappel stamppot met Kalettes®

150gr groenten p.p.

Vegan stamppot van geroosterde pompoen, linzen en pindajus van Joke Boon

Vegan stamppot van geroosterde pompoen, linzen en pindajus van Joke Boon

225gr groenten p.p.

Spruitjesstamppot met noten

Spruitjesstamppot met noten

225gr groenten p.p.

Meer recepten