Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Tuinbonen
Tuinbonen
Tuinbonen

Tuinbonen

Groenten
Koelkast
Tuinbonen
Tuinbonen
Tuinbonen

Met deze zomergroente kan iedereen letterlijk zijn eigen boontjes doppen. Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Jonge tuinboontjes zijn het lekkerst. Ze hebben een zachte, volle smaak. Tuinbonen worden ook wel 'dikke duimen' of in Brabant, 'boeren boxen' genoemd. Tuinbonen zijn gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C. Tuinbonen zijn in Nederland in juli en augustus in het seizoen. Je kunt tuinbonen het beste in de koelkast bewaren.

Ook wel genoemd:

Tuinboontjes
Boon
Bonen
Dikke duimen
Tuinboon
Boeren boxen

Bereiden & bewaren

  1. Bereiden
  2. Bewaren

Zet je duimen op de bolle kant van de peul, druk deze open en haal de bonen eruit. Zet de bonen op in ruim water met een scheut (halfvolle) melk om de bonen blank te houden.

Dubbel doppen: Je kunt na het koken de bonen nogmaals doppen. Dit doe je door het stugge velletje te verwijderen. Je krijgt dan mooie heldergroene boontjes.

Eet tuinbonen niet rauw. Er komt van nature een giftige stof in voor die door koken onschadelijk wordt.

Diepvriesbonen hoef je niet te ontdooien voor het koken of roerbakken. Tuinbonen in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen.

Bereidingstijden

Koken: 5 -10 minuten
Magnetron: 5 - 8 minuten
Smoren: 10 - 15 minuten
Stomen: 10 - 15 minuten

Informatie

Tuinbonen kopen

Zelf tuinbonen kweken

Hoeveel wegen tuinbonen?

Teelt en seizoen

Tip

Tuinbonen smaak

Recepten met Tuinbonen

Meer recepten
Gesmoorde tuinboontjes

Gesmoorde tuinboontjes

350gr groenten p.p.

Tuinbonen met sinaasappelmosterdsaus

Tuinbonen met sinaasappelmosterdsaus

140gr groenten p.p. & 35gr fruit p.p.

Lentestamppot en rabarber aardbeien compote van Francesca Kookt

Lentestamppot en rabarber aardbeien compote van Francesca Kookt

280gr groenten p.p. & 25gr fruit p.p.

Meer recepten

Voedingswaarden

Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.

Bekijk alles
SoortPer 100gr
Energie211 kj (51 kcal)
Vet totaal0 gr
waarvan verzadigd0 gr
waarvan onverzadigd0 gr
Koolhydraten4 gr
waarvan suikers0 gr
Voedingsvezel7.3 gr
Eiwit5 gr
Zout0.01 mg
Retinol act. equivalent9 mcg
Vitamine B10.1 mg
Vitamine B20.15 mg
Nicotinezuur0.9 mg
Vitamine B60.07 mg
Folaat equivalenten150 mcg
Vitamine C80 mg
Vitamine E0.5 mg

Verkrijgbaarheid

Uit Nederland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Uit het buitenland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Haricots verts

Haricots verts

Groenten
Fruitschaal
Peultjes

Peultjes

Nu in seizoen
Groenten
Sperziebonen

Sperziebonen

Groenten
Koelkast
Haricots verts

Haricots verts

Groenten
Fruitschaal
Peultjes

Peultjes

Nu in seizoen
Groenten
Sperziebonen

Sperziebonen

Groenten
Koelkast
Meer groenten en fruit