Sweet Onion (zoete ui) bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar uien op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren.

Bewaar de uien niet naast aardappels. De uien nemen vocht op uit de aardappelen waardoor ze eerder gaan rotten.

Heb je een halve zoete ui over? Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast.

Je kunt zoete ui ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes zoete ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.

Hoe weet ik of een zoete ui niet goed meer is? Als de zoete ui verrot, verkleurd of verdroogd is. Dit bederf herken je snel door te ruiken, te kijken of proeven.

Heb je een restje gebakken zoete ui over? Dan kun je dit 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.

Voorgesneden zoete ui verspreiden een zure geur, worden slap of beschimmelen. Dit bederf herken je snel door te ruiken, te kijken of proeven.

Bereiden
Verwijder de buitenste schil. Snijd de zoete ui vervolgens in ringen of stukjes. Snipper een zoete ui liever niet té fijn, dat geeft een bittere smaak. Om dezelfde reden is het beter zoete uien pas vlak voor gebruik fijn te snijden.

Zoete uien hebben een lager gehalte aan de ‘prikstof’ pyrodruivenzuur dan gewone uien. Het voordeel: je kunt ze daardoor zonder tranende ogen verwerken.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 2-3 weken 
Koelkast (restje zoete ui): 1 week
Diepvries: 3 maanden

Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Fruiten/bakken: 2 - 4 minuten
Koken: ca. 10 minuten
Smoren: ca. 10 minuten

Sweet onion schoonmaken

Zie bereiden.