Vleestomaten bereiden & bewaren

Bewaren
Vleestomaat is een vruchtgroente, net als alle tomaten. Je bewaart vruchtgroenten buiten de koelkast.

Bewaar de vleestomaat bij voorkeur op een koele plek (12°C). De smaak komt dan het beste tot z’n recht. Je kunt de vleestomaat dan tot een week bewaren.

Waarom niet in de koelkast? Dat verstoort het narijpingsproces. Nog een reden om de vleestomaat niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun lekkere aroma.

Vleestomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn, kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Maar vers zijn ze het lekkerst!

Hoe weet ik of een vleestomaat niet goed meer is? De vleestomaat is beschimmeld, verspreidt een zure geur of wordt slap. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden
Was de vleestomaat. Je kunt ‘m zo uit het vuistje eten. In plakjes op de volkorenboterham of in een salade is ook lekker. 

Wil je het velletje verwijderen? Kruis dan met een mes de onderkant van de vleestomaat in. Dompel de vleestomaat kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen. 

Voor een gerecht met blokjes vleestomaat kun je de vleestomaat doorsnijden en het zaad en sap verwijderen. Tip: gooi het zaad en sap niet weg! Je kunt er tomatenwater van maken, lekker verfrissend.

Bewaartijden

Fruitschaal: 7 dagen 

Bereidingstijden

Koken: ca. 10 minuten
Roerbakken: 2 - 4 minuten
Grillen: 3 - 5 minuten
Smoren: 15 - 20 minuten

Vleestomaten schoonmaken

Zie bereiden.