Witlof bereiden & bewaren
Bewaren
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren.
Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven.
Bereiden
Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water. Snijd het lof daarna eventueel in stukjes.
De kern was vroeger vrij bitter. Tegenwoordig is de kern lang niet zo bitter meer en kun je de witlof in z’n geheel eten.
Bewaartijden
Rauw
Koelkast: 7-10 dagen
Fruitschaal: 3-5 dagen
Diepvries (eerst blancheren): 1 jaar
Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijd
Koken: 12 - 15 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 4 - 7 minuten
Grillen: 8 - 12 minuten
Smoren: 15 - 20 minuten
Stomen: 13 - 16 minuten
Witlof schoonmaken
Zie bereiden.