Witte aubergine bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een koele plaats (15-17°C), bijvoorbeeld in een voorraadkast.

Bewaar de aubergines het liefst verpakt, in de originele verpakking of plastic folie. Dan zijn ze 5-7 dagen houdbaar.

Gare aubergines kun je bij -18°C 12 maanden in de diepvries houdbaar. Bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje. Rauwe aubergines vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (= kort verhitten).

Hoe weet ik of een aubergine niet goed meer is? De aubergine is beschimmeld of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven. 

Bereiden
Verwijder het kroontje en snijd hem in plakjes of blokjes. Als je een aubergine gaat vullen, kun je het kroontje beter laten zitten voor de stevigheid. 

Snijd de aubergine kort voor gebruik, want hij kleurt snel bruin.

Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines ‘solanine’ bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar. Dus na 2 minuten blancheren (kort verhitten) kun je al zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente!

Door de neutrale smaak is aubergine te combineren met tal van kruiden en andere smaken. Die kruiden en smaken worden uitstekend opgenomen in het sponzige vruchtvlees.

Na het bereiden dikt het vruchtvlees tot een stevig, haast vleesachtig geheel. De groente wordt dan ook in veel gerechten als vleesvervanger gebruikt.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 5-7 dagen
Diepvries: 12 maanden 

Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 5 minuten
Roerbakken: 8 minuten
Magnetron: 7 minuten
Grillen: 4 - 5 minuten
Smoren: ca. 20 minuten
Stomen: ca. 8 minuten

Witte aubergine schoonmaken

Zie bereiden.