44 procent van ouders wil broodtrommel inruilen voor een gezonde lunch op school

Bijna de helft van de Nederlandse ouders zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs.

Bijna duizend ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd vulden een vragenlijst in over hoe hun kind eet op school. Sinds 2006 hebben scholen meer vrijheid om zelf hun schooltijden te bepalen en maken de roosters met een korte lunchpauze in Nederland een opmars. Uit de peiling blijkt dat inmiddels 9 op de 10 kinderen op school luncht.

De helft van de ouders gaf aan dat hun kind een kwartier krijgt voor het middageten. De meeste ouders zijn van mening dat een kwartier voor de lunch te kort is. Op de vraag of ouders een gezonde schoollunch zouden willen, zoals dat bijvoorbeeld in Zweden, Finland en Frankrijk gebruikelijk is, zijn de meningen verdeeld: 38 procent is tegen, 44 procent is vóór. De overige ouders zijn er nog niet uit. De ouders die een gezonde schoollunch willen, zijn ook bereid om daaraan mee te betalen.

In Limburg is de afgelopen jaren al uitgebreid geëxperimenteerd met de gezonde schoollunch en een beweegprogramma om de gezondheid van kinderen te bevorderen en overgewicht tegen te gaan. Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid schreef begin december aan de Tweede Kamer dat hij verkent hoe meer scholen hiermee aan de slag zouden kunnen.

Bron: KRO-NCRV