Aandacht voor 'Zorg voor Groenten en Fruit' campagne in het VK

Vandaag heeft het Britse 'Peas Please' initiatief hun voortgangsrapport van 2020 gepubliceerd. In dit rapport laten zij zien wat hun pledgers allemaal bereikt hebben in het afgelopen jaar op het gebied van het stimuleren van de groenteconsumptie. In deze editie is er speciale aandacht voor de Nederlandse 'Zorg voor Groenten en Fruit' campagne van GroentenFruit Huis in samenwerking met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF).

Deze succesvolle landelijke campagne wordt in het rapport als case study uitgelicht. Hierbij wordt met name de aandacht gevestigd op de manier waarop de campagne binnen no-time landelijk werd uitgerold met een bereik van 4,5 miljoen Nederlanders. Daarnaast heeft de campagne geleid tot ruim 40% meer bezoekers op Veggipedia die op zoek waren naar meer informatie over het bereiden en  bewaren van groenten en fruit.

Wat zijn pledgers?

Pledgers zijn organisaties die sinds 2017 beloofd hebben om meer te doen aan het stimuleren van de groenteconsumptie. Onder de pledgers bevinden zich grote retailers zoals Aldi en Tesco, maar ook andere organisaties als cateraar Sodexo, Mars, Ikea en het rugbystadion Twickenham. GroentenFruit Huis heeft als enige Nederlandse organisatie een pledge gedaan en is daarmee nog steeds de enige niet-Britse organisatie tussen de pledgers. Ook is Karin Bemelmans, coördinator van het NAGF, als enige niet-Brit lid van de Peas Please Advisory Board.

Minder extra porties verkocht door pledgers

De 95 pledgers hebben in 2020 samen gezorgd voor 72,1 miljoen extra verkochte of geserveerde porties groenten in Groot-Brittannië. Dit is minder dan de 89,9 miljoen van 2019. Dit heeft met name te maken met het uitvallen van de out-of-home sector, die ook daar flink te lijden heeft onder de coronacrisis. Dit is ook in het rapport terug te zien. Zo'n 25 pledgers, waaronder met name cateraars, konden dit jaar niet rapporteren over hun voortgang. Hierdoor viel het totaal lager uit dan voorgaande jaren.

Britse groenteconsumptie

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat de Britten in Europa voorop lopen wat betreft groente-en fruitconsumptie. Toch zit het werk van Peas Please er nog lang niet op. Om de Britse '5 a day' aanbeveling te halen, zouden er maar liefst 30 miljard extra porties moeten worden verkocht. Volgens cijfers van de National Diet and Nutrition Survey wordt in alle leeftijdsgroepen nog steeds veel te weinig groente gegeten. Er blijkt met name een kloof te zitten tussen de inkomensgroepen; de rijkste 20% van de Britten eten meer dan een halve portie per dag meer groenten dan de armste 20%. 

Klik hier om het volledige rapport te lezen. 

Bron: NAGF