Aardappel-smileys dragen bij aan een 52% hogere groenteconsumptie bij kinderen

Een studie van de Brigham Young University heeft een opmerkelijke aanpak onthuld om de groenteconsumptie bij kinderen te vergroten: serveer ze samen met aardappelen in de vorm van lachende gezichtjes. Uit het onderzoek bleek dat kinderen tot wel 52% meer erwten en wortels consumeerden wanneer aardappel-smileys in dezelfde kom als de groenten werden geserveerd. Opvallend genoeg werd dit effect niet waargenomen wanneer de aardappel-smileys apart werden aangeboden.

De focus van de studie lag op het aanpakken van de uitdaging om kinderen te motiveren om hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten te eten, gezien het feit dat veel kinderen moeite hebben om dit doel te bereiken. Dit onderzoek benadrukt het belang van het bevorderen van groenteconsumptie onder schoolkinderen, aangezien hun eetgewoonten vaak tekortschieten in voldoende groente-inname.

Door aardappel-smileys te serveren naast groenten wordt niet alleen de groente-inname verhoogd, maar wordt ook voedselverspilling verminderd. Bovendien bleek deze benadering slechts een geringe hoeveelheid calorieën en vet aan de maaltijd toe te voegen, waardoor het een relatief gezonde keuze is. Terwijl andere vormen van aardappelen een minder significante invloed hadden op de groenteconsumptie, lijken aardappel-smileys vertrouwder en aantrekkelijker voor kinderen, waardoor ze een nuttig instrument zijn bij het aanmoedigen van gezondere eetgewoonten.

Bron: Daily Mail