Bewezen succesvolle Baby Groente Tas gaat landelijk: een gezonde start voor alle baby’s!

Met de Baby Groente Tas gaan baby’s - wetenschappelijk bewezen* - vaker en gevarieerder verse groenten eten. En groenten die kinderen als baby leren eten, lusten ze later ook, werd al in eerder onderzoek aangetoond. Purmerend startte twee jaar geleden met de Baby Groente Tas en na groot succes mag de tas blijven. Om het programma uit te rollen is Stichting Baby Groente Tas opgericht. Gemeente Leiden is de eerste nieuwe gemeente die start in oktober 2023 en meer gemeenten hebben interesse. Einddoel is landelijke opschaling.

Voorlichting geven is niet genoeg

Slechts 1% van de kinderen in Nederland eet voldoende groente. Meer groente-inname is van groot belang om het risico op overgewicht, kanker en diabetes te verminderen en groente eten is goed voor de wereld. De 'eerste 1000 dagen' van een baby zijn cruciaal voor smaakvoorkeuren en latere gezondheid. Maar veel ouders, vooral ‘eerste ouders’, zijn onzeker over geschikte groenten en bereidingswijzen. Alleen voorlichting geven is dan niet genoeg. De Baby Groente Tas is een uniek innovatief concept dat ontzorgt en helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden. De tas zet ouders echt ‘op de rit’ met vers koken.

Bewezen effectief

De Baby Groente Tas wordt acht weken lang gratis thuisbezorgd bij baby’s vanaf 4 maanden en bevat wekelijks twee soorten groenten, recepten, invriesbakjes en een staafmixer. Met behulp van deze tas kunnen ouders eenvoudig gezonde babyhapjes maken en invriezen. De baby heeft op deze manier een gezonde smaakontwikkeling, én ouders komen in het ritme van vers koken voor het gezin. De tas doet dus meer dan voorlichten. Het is een ‘nudge’ of ‘gedragsfacilitatie’ die leidt tot gezonder gedrag. Uit wetenschappelijk onderzoek onder leiding van prof. dr. Jaap Seidell blijkt: baby’s mét de tas eten vaker, gevarieerder en eerder groente, dan baby’s zonder de tas. Ook na de acht weken Baby Groente Tas blijven ouders de recepten koken; het effect op variatie is aangetoond tot twee maanden na de laatste tas. Wat de tas ook onderscheidt van andere gezondheidsinterventies, is de populariteit onder ouders. Purmerend startte in 2021 met de Baby Groente Tas voor ‘eerste ouders’ en de cijfers zijn stabiel: 90% schrijft zich in en 94% is tevreden tot zeer tevreden met de tas.

Landelijke uitrol

Stichting Baby Groente Tas is een non-profit organisatie en werkt samen/die samenwerkt met gemeenten, lokale groenten leveranciers en bezorgdiensten. Omdat 99% van de kinderen te weinig groente eet, willen we de Baby Groente Tas voor 100% van de baby’s in Nederland beschikbaar maken. We willen een gezonde basis leggen voor de jeugd en hiermee bijdragen aan de preventie van gezondheidsproblemen op latere leeftijd. De Stichting is actief op zoek naar gemeenten en partijen die dit succesvolle gezondheidsinitiatief samen landelijk willen uitrollen. De VNG is bekend met de Baby Groente Tas door hun deelname aan ‘Gemeentedelers’ en staat achter het concept.  

Bron: de Baby Groene Tas

www.babygroentetas.nl/onderzoek