Dalende trend groente- en fruitconsumptie gestabiliseerd

Ook heeft het RIVM het Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning voor 2018 gepubliceerd. In dit rapport zette het RIVM verschillende Voedselconsumptiepeilingen naast elkaar.

Het RIVM heeft onderzocht wat volwassenen aten en dronken in de periode 2012-2014. Uit deze cijfers blijkt dat de dalende trend in groente- en fruitconsumptie in de laatste jaren is gestabiliseerd.

De Gezondheidsraad kwam eind 2015 met nieuwe richtlijnen voor goede voeding. Nu heeft het RIVM onderzocht hoe Nederlanders aten voordat deze richtlijnen werden gepubliceerd.  Hieruit blijkt dat volwassen Nederlanders (19-79  jaar) in deze periode gemiddeld 139 gram groente en 113 gram fruit per dag aten. Ongeveer 10% van de volwassenen van 19-50 jaar en 20% van de 51-79 jarigen voldeed aan de norm voor de consumptie van groenten en fruit*.

kt er een einde gekomen aan de dalende trend in groente- en fruitconsumptie bij jongvolwassen (en) mannen en vrouwen en zijn kinderen meer fruit gaan eten. Het is echter onzeker hoe de verschillende trends in voeding zich zullen voorzetten en wat het effect is op onze gezondheid.” Het volledige trendscenario is hier te vinden https://www.vtv2018.nl/leefstijl

*De RIVM heeft hierbij de norm aangehouden van 200 gram groenten en 200 gram fruit, niet de 250 gram die door de Schijf van Vijf wordt voorgeschreven.