Finland halveert aantal 5-jarigen met overgewicht door gratis gezonde lunches

Scholen die leerlingen gratis gezonde lunches aanbieden, diëtisten die samenwerken met kinderopvangcentra en scholen om het voedingsbeleid te verbeteren: in Finland zorgde het in zes jaar tijd voor een halvering van het aantal 5-jarigen met overgewicht.

De integrale aanpak die in Finland wordt gehanteerd is de Health in all Policies approach (HiaP). Het Finse ministerie voor Gezondheid en Welzijn ondersteunt lokale gemeenten bij de implementatie van het beleid, gemeenten wisselen goede voorbeelden uit, volgen trainingen, en kunnen hun voortgang bijhouden op monitoringswebsites.

Dat leidde in een aantal Finse gemeenten tot onder andere de gratis lunches. Daarnaast zetten gemeenten schoolverpleegkundigen in die de gezondheid van leerlingen onderzochten en de uitkomsten hiervan monitoren, gemeenten verbeterden de ruimtelijk ordening op schoolpleinen en gezondheidswerkers gaven ouders informatie over gezonde voeding.

Het resultaat mag er zijn: het overgewicht onder jonge kinderen nam af en stabiliseert. In zes jaar tijd is het aantal 5-jarigen dat overgewicht heeft, gehalveerd tot tien procent. De Finse overheid wil dit alle gemeenten (meer dan driehonderd) de integrale aanpak opnemen in hun lokale beleid.

Bron: Algemeen Dagblad