Fruit eten we niet alleen vanwege de vitaminen

In plaats dat we ons druk maken over vitamines, zouden we meer aandacht moeten geven aan vezels. We krijgen niet genoeg vezels binnen op een dag. De Maag Lever Darm Stichting adviseert vrouwen per dag 30 gram vezels en mannen 40 gram vezels. Gemiddeld krijgen Nederlanders per dag nauwelijks de helft binnen.

Voedingsvezels zijn een type koolhydraten en zitten in volkorenproducten en in groenten en fruit. Ook noten en peulvruchten bevatten veel vezels, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. Producten die per honderd gram veel vezels bevatten zijn: pistachenoten (9,5 gram), volkorenbrood (6,7 gram), bruine bonen (7,5 gram) en kiwi (2,3 gram).

Variatie is belangrijk

Er zijn verschillende soorten vezels. Er zijn fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels zitten vooral in bonen, bananen, uien en aardappels. Niet-fermenteerbare vezels zitten in appel, kool, graanproducten, maar ook in bonen. Alle vezels tellen mee, maar vooral de fermenteerbare vezels verdienen meer aandacht. Deze vezels dragen bij aan gezonde darm, omdat ze in de dikke darm worden afgebroken.

Voldoende groente en fruit eten is niet alleen belangrijk voor de vitamines. Appels en broccoli zijn ook belangrijke bronnen van vezels. Consumptie van veel groenten en fruit draagt bij aan een gunstige bacteriesamenstelling. Dat is vooral dankzij de vezels in deze producten.

Bron: het Algemeen Dagblad