Gaan peuters meer groente en fruit eten door mindfulness en klassikale spellen?

Mindfulness en klassikale spellen kunnen mogelijk de gedragsregulatie en voedselvoorkeuren (specifiek voor groenten en fruit) van peuters positief beïnvloeden. Dit blijkt uit een pilotstudie die begin deze maand gepubliceerd werd in het Journal of Nutrition Education and Behavior.

Gedragsregulatie en voedselvoorkeuren

Gedragsregulatie en voedselvoorkeuren zijn twee belangrijke factoren voor eetgedrag. Zelfregulatie heeft te maken met het kunnen beheersen en reguleren van impulsen. Ter illustratie: kun je jezelf beheersen om de hoeveelheid ongezond voedsel te beperken?

Mindfulness en klassikale spellen

Er deden in totaal 39 kinderen mee aan de studie (gemiddeld 3,5 jaar oud) afkomstig van twee verschillende peuterspeelzalen van gezinnen met een laag inkomen. Kinderen op de ene peuterspeelzaal kregen de interventie wel en kinderen op de andere peuterspeelzaal niet.

5 weken lang werden mindfulness en klassikale spellen met de kinderen uit de interventiegroep gedaan. In de klassikale spellen stonden groenten en fruit in de hoofdrol. Er werden onder andere sensorische leertechnieken toegepast zoals proeven.

Resultaat

Van alle deelnemende kinderen werden de gedragsregulatie en voorkeuren voor groenten en fruit gemeten. In tegenstelling tot de controlegroep verbeterde de interventiegroep zich in beide factoren ten opzichte van vóór de interventie. Dit is een hoopvolle uitkomst. Maar meer onderzoek is nodig met een grotere steekproef.

Bron: NAGF