Gezonde leefstijl werkt beter dan medicijnen bij diabetes type 2

1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan de meeste mensen diabetes type 2, en iedere dag komen daar zo’n 150 mensen bij. Een gezonde leefstijl speelt een belangrijke rol in het voorkomen én behandelen van diabetes type 2.

Sterker nog: 90 procent van de diabetes type 2-diagnoses kan voorkomen worden door gezonder eten en meer beweging. Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ in 2016 blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen door middel van leefstijlaanpassingen. Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerregulatie weer verbetert, waardoor er minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig is.

Zo is het belangrijk om zoveel mogelijk onbewerkte, natuurlijke producten te vermijden. In bewerkte producten zitten toegevoegde suikers, zout, smaakstoffen en andere toevoegingen die ontstekingen versterken. Verder is het ook belangrijk om zuinig om te gaan met zetmeelrijke producten, zoals pasta, aardappelen en granen. Laat ook rood vlees vaker staan.

Buiten gezonde voeding is het ook belangrijk om te bewegen. Sporten is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Sporten kan helpen om stress tegen te gaan, want ook stresshormonen hebben invloed op de werking van insuline.

Bron: het Algemeen Dagblad