Gezonde voeding voorkomt ziekten

We eten in ons dagelijks leven veel voedingsmiddelen die niet goed voor ons zijn. Terwijl het aantal mensen met overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker steeds meer voorkomen. Hoeveel invloed heeft voeding op onze gezondheid?

In het European Regional Obesity Report 2022 wordt er gesproken van een obesitas-epidemie. Overgewicht is een van de belangrijkste doodsoorzaken op dit moment, omdat het kan leiden tot ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. In Europa heeft bijna 60 procent van de volwassenen overgewicht en dit percentage neemt steeds meer toe.

Voeding kan een grote rol spelen in de vermindering van ziektes. Ruim 90 procent van de diabetes type 2-diagnose kan voorkomen worden door gezonder eten en meer beweging. Bij hart- en vaatziekten is dit 70 procent en bij darmkanker 50 procent. Er zijn ook andere soorten kanker die in verband worden gebracht met overgewicht en ongezonde voeding, zoals borst- en prostaatkanker.

Gezond eten

We eten te weinig vezels, gemiddeld slechts 20 gram per dag. Terwijl we 30 tot 40 gram nodig hebben, dat is wel afhankelijk of je man of vrouw bent. Vezels krijgen we meer binnen door groenten, fruit en andere plantaardige voedingsmiddelen, zoals noten, peulvruchten en volkoren producten op het menu te zetten. Het gaat daarbij wel om het grote geheel. Er kan niet bewezen worden welke specifieke voedingsmiddelen ziektes voorkomen of juist veroorzaken.

Bron: het Algemeen Dagblad