Goed nieuws: Nederlanders aten meer groenten en fruit in 2020

Er zijn gelukkig ook positieve berichten over 2020. De Nederlandse consumptie van verse groenten en fruit steeg in 2020 namelijk met maar liefst 4 procent. Het is een duidelijke kentering in de groente- en fruitconsumptie in Nederland, die voorgaande jaren daalde of slechts licht steeg. Nederlandse huishoudens kochten 11 procent meer verse groenten en 6 procent meer vers fruit.

Met name de 'vitaminebommen' zoals paprika, broccoli en sinaasappels, deden het goed. Dat blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis. Bij de groenten waren paprika, ui, courgette, prei en aubergine de grootste stijgers. Op de fruitafdeling waren sinaasappel, avocado, mandarijn en blauwe bes de hardlopers.

Gedragsverandering kan dus wél

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) is zeer verheugd over deze cijfers. "Dit is echt een trendbreuk. Er wordt vaak aangenomen dat consumenten het heel lastig vinden om hun consumptie van groenten en fruit te verhogen. Deze cijfers laten zien dat consumenten wel degelijk te motiveren en inspireren zijn om meer groenten en fruit te eten" aldus Karin Bemelmans, coördinator van het NAGF.

Op zoek naar online inspiratie

Consumenten brachten meer tijd door in de keuken en gingen structureel meer aan de slag met recepten. Daardoor ging men vaker online op zoek naar informatie over groenten en fruit. Dat was met name duidelijk in de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. Toen had Veggipedia.nl, dé online groente- en fruitencyclopedie met recepten, tips en feiten, zo'n 40% meer weergaven dan in de periode daarvoor. In totaal had het platform 2,3 miljoen paginaweergaven in 2020, ruim drie keer zoveel als het voorafgaande jaar.

Trend doorzetten in 2021

Het lijkt er dus op dat de bijzondere situatie veroorzaakt door corona een boost heeft gegeven aan de consumptie van groenten en fruit. Dit is zeker een positieve ontwikkeling voor de Nederlandse volksgezondheid.  "Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling. De uitdaging is nu om deze trend vast te blijven houden. Daarom zullen wij blijven werken aan inspiratie voor iedereen om iedere dag op elk moment groenten en fruit te eten", aldus Karin Bemelmans.

Bron: NAGF