Gratis ontbijt op school? Het werkt: betere concentratie en motivatie tijdens de les

Een proef met gratis ontbijt op de basisschool is zo succesvol dat minister Wiersma (Onderwijs, VVD) het budget wil verlengen en de groep scholen fors wil uitbreiden. Voor scholen is de organisatie niet altijd eenvoudig.

De kinderen eten gezonder en gevarieerder. Ze hebben meer energie, geeuwen minder tijdens de les en kunnen zich beter concentreren. Ze zijn gemotiveerder en alerter dan voorheen.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van leerkrachten op 457 basisscholen die de afgelopen vier maanden gratis ontbijt en pauzehapjes serveerden aan leerlingen. Het onderzoek is uitgevoerd door het Jeugdeducatiefonds, de organisatie die ook de ontbijten organiseerde.

Er is een vragenlijst over het project gestuurd naar 648 basisscholen, waarvan 547 hem invulden. 84 procent van die groep maakte gebruik van het tijdelijke budget voor schoolmaaltijden; de rest niet. Zij deden het om verschillende redenen niet; sommige zagen weinig leerlingen die met een lege maag naar school gaan, andere vonden de organisatie van een ontbijt te ingewikkeld.

Grote effecten

De positieve effecten op de scholen die ontbijt serveerden, zijn groot. Van de 457 scholen zegt 63 procent dat leerlingen zich beter kunnen concentreren, 66 procent dat ze meer energie hebben en 70 procent vindt dat de kinderen nu gezonder eten. Leraren merken onder meer op: dat kinderen nu op tijd op school komen. Kinderen beginnen veel relaxter aan hun dag nu. Het is een gezellig, sociaal gebeuren, mooie start, vooral voor kinderen die dit thuis niet zo ervaren.

Minister Wiersma (Onderwijs, VVD) gaat het budget verlengen en de groep scholen fors uitbreiden, zou hij deze week bekendmaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis, dat al langer ontbijt uitdeelt op basisscholen in Friesland, zullen het uitvoeren.

Bron: NRC