Groente- en fruitaankopen in België licht gedaald in 2019

Zowel de groente- als fruitaankopen voor thuisgebruik in België daalden in 2019 met 1% in volume. Dit blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium die het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vorige week naar buiten bracht. De cijfers zijn via een panel van 5000 Belgische gezinnen verkregen.

Verse groenten

Het thuisverbruik van verse groenten bleef tot 2014 nagenoeg gelijk rond de 40 kg per capita, maar sindsdien is een dalende trend te zien met een verbruik van 36,2 kg per capita in 2019. De gemiddelde besteding aan groente steeg echter wel met 4% van 2,57 euro naar 2,72 euro. De aankoopfrequentie was gelijk gebleven.

De tomaat bleef nummer 1 meest verkochte groente (5,47 kg per capita), waarna wortelen (5,03 kg per capita) en ui (3,87 kg per capita) volgen. Voor de courgettes en komkommers was het een goed jaar met een verkoopstijging van respectievelijk +8% en +6%.

Vers fruit
De fruitaankopen voor thuisverbruik waren net als die van groenten met 1% gedaald naar 43,5 kg per capita, ondanks dat fruit 2% goedkoper was geworden in vergelijking met 2018. Hierdoor was de fruitbesteding met 3% gezakt. De aankoopfrequentie is de afgelopen jaren stabiel gebleven.

De banaan (7,5 kg per capita), de appel (7,33 kg per capita) en sinaasappel (6,09 kg per capita) waren de meest verkochte fruitsoorten. De fruitsoorten waarvan de verkoop het meest gestegen was waren aardbei (+18%), kersen (+17%) en pruimen (+9%).

Ook noemenswaardig is dat 87% van de verse groenten en fruit verkocht werd in supermarkten.

Coronacrisis

De huidige groente- en fruit aankopen zullen mogelijkerwijs beïnvloed worden door de momenteel heersende corona pandemie. In dit artikel is meer te lezen over het veranderde eet- en koopgedrag van Nederlanders en Belgen tijdens de coronacrisis.

Bron: VLAM