Groente- en fruitconsumptie ook gezond voor nierpatiënten

Het eten van meer fruit en groenten kan het risico op overlijden verlagen, ook bij mensen met chronische nierziekte (CNS). De mate van groente- en fruitconsumptie heeft geen invloed op de kaliumspiegel. Dat blijkt uit een studie waar onder meer 2.000 Japanners aan meededen, waarvan iets meer dan de helft met CNS.

Bij CNS wordt een kaliumarm dieet met een beperkte mate van groente en fruit geadviseerd, om zo een te hoog kaliumgehalte in het bloed te voorkomen. Steeds meer onderzoek laat echter zien dat extra kaliuminname bij CNS juist gunstig kan zijn. Om te onderzoeken of het eten van meer groente en fruit invloed heeft op het risico op overlijden, besloten onderzoekers een studie uit te voeren in een Japans ziekenhuis, omdat een Aziatisch eetpatroon vaak veel fruit en groenten bevat.

De onderzoekers ontdekten dat een inname van groenten en fruit tot ongeveer 17 porties per week geassocieerd was met een 20 procent lagere mortaliteit (ongeacht de oorzaak van overlijden) in vergelijking met een inname van 2 porties per week. Deelnemers die soms groente en fruit aten, hadden 25 procent meer risico op overlijden vergeleken met deelnemers die dit dagelijks aten. Onder de deelnemers die zelden of nooit groenten en fruit aten, werd een 60 procent hoger risico op overlijden gezien.

Bron: nieuws voor diëtisten, Journal of Renal Nutrition en Medical News Today