Groenten en fruit als middel tegen corona?

Het coronavirus heerst en iedereen wil graag gezond blijven. Groenten en fruit helpen daarbij. Maar hoeveel zin heeft het werkelijk om groenten en fruit te eten om niet besmet te raken? Loethe Olthuis gaf antwoord op deze vraag in de rubriek Eet Wijzer van de Volkskrant.

Nederlanders eten te weinig groenten en fruit

Feit: Nederlanders eten gemiddeld veel te weinig groenten eten. Namelijk 140 gram, terwijl dat eigenlijk 250 gram moet zijn. Op de vraag of dit erg is antwoordt Olthuis dat je er niet meteen ziek van wordt, maar op de lange termijn heeft het wel een negatief effect.

Voordelen van groenten en fruit

Mensen die veel groenten en fruit eten hebben een lagere kans om chronische ziektes te ontwikkelen, zoals diabetes type 2, hartziektes en bepaalde typen kanker. Dit betekent niet dat je deze ziektes sowieso krijgt als je geen groenten en fruit eet, maar het risico is wel veel groter. Daarnaast wordt je weerstand tegen infecties ook slechter.

Hoe zit dit precies?

Het is niet precies bekend waarom groenten en fruit zo gezond zijn. Waarschijnlijk is het een combinatie van vitamines, mineralen, vezels en andere stoffen. Iedere groente en fruit heeft zijn eigen unieke combinatie van deze stoffen en daarom is het belangrijk om te blijven variëren met verschillende soorten.

Uit de diepvries of uit blik

Groenten en fruit uit de diepvries en geblikte groenten zijn even gezond als vers, mits er geen sausjes en dergelijke aan zijn toegevoegd. Alleen geblikt fruit is minder rijk aan vitamine C. Verder is het belangrijk te weten dat groenten en fruit niet te vervangen zijn door vitaminepillen!

Bescherming tegen corona?

Groenten en fruit beschermen waarschijnlijk niet rechtstreeks, maar het helpt wel je weerstand te vergroten. Daarnaast verkleint het de kans op bijkomende risicofactoren zoals overgewicht, diabetes type 2 en een hoge bloeddruk. Niet alleen groenten en fruit, maar ook de rest van je voedingspatroon is belangrijk. Raadpleeg hiervoor de Schijf van Vijf.

Bron: Volkskrant