Groenten en fruit eten belangrijker dan ooit

Nederlanders geven aan meer groenten en fruit te zijn gaan eten tijdens de coronacrisis. Dat lijkt ook hard nodig, want het is belangrijker dan ooit om je weerstand goed op peil te houden. Groenten en fruit kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, aldus voedingsexpert Iris Groenenberg van het Voedingscentrum in het AD. Ook kan een gezonde leefstijl, met veel groenten en fruit, wel degelijk invloed hebben op het verloop van het coronavirus, dat zegt hoogleraar Jaap Seidell in Quest.

Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 145 gram groente en 116 gram fruit per dag, blijkt uit de laatste peiling van het RIVM: een duidelijk gat met de aanbevolen 250 gram groente en 200 gram fruit. 'Terwijl juist groente en fruit belangrijke voedingsmiddelen zijn om je weerstand op peil te houden', aldus Groenenberg. Variatie met verschillende soorten (en kleuren!) groenten en fruit is hierbij heel belangrijk.

Gezonde leefstijl maakt het verschil

Een gezonde leefstijl is van onschatbare waarde, zelfs al begin je hier pas op latere leeftijd aan te werken. Dat zegt hoogleraar gezondheidswetenschappen Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam. 'Natuurlijk is de vroege ontwikkeling heel belangrijk voor ons immuunsysteem', vertelt Seidell in Quest. 'Maar als je op latere leeftijd je lijf slecht verzorgt, bijvoorbeeld door slecht te eten en te roken, heeft dat wel degelijk effect op hoe een ziekte verloopt.' Hierbij verwijst Seidell naar de IC's waar veel coronapatiënten met overgewicht, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten liggen.

'Daarnaast zijn er onderzoekstrials bij andere infectieziekten als influenza (griep, red.) gedaan met vitamine C, waarbij de duur van de infectie een paar dagen werd verkort', vervolgt Seidell. 'Dat lijkt niet veel, maar als er te weinig IC-bedden zijn, dan zijn die paar dagen wel heel belangrijk. En er lopen momenteel trials waar vitamine D wordt toegediend. Daar zien we zelfs dat de sterftekans afneemt.' Een enkele sinaasappel gaat het verschil heus niet maken, maar een gezonde levensstijl met voldoende vitaminen wél, volgens Seidell. '

Meer groenten en fruit

Consumenten lijken deze boodschap te hebben gehoord. In de onlangs gepubliceerde Agrifoodmonitor 2020, gaven respondenten aan door Covid-19 wel degelijk anders te zijn gaan eten. Zo kochten zij bijvoorbeeld minder varkensvlees maar ook: méér groenten en fruit.

Veel respondenten gaven aan dat dit te maken had met drie aspecten: gezondheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Analyses laten echter zien dat met name de sociale omgeving (wat respondenten denken dat anderen voorstellen) van invloed is op veranderende voedselpatronen sinds Covid-19.

Belang van de voedselomgeving

Jaap Seidell onderstreept daarnaast het belang van de voedselomgeving, oftewel het aanbod van eten en drinken in de supermarkt, maar ook bijvoorbeeld onderweg op het station. 'Voedingsproblemen komen veel voor bij mensen met minder mogelijkheden, of dat nu tijd is of geld. We worden constant verleid door bedrijven met een winstoogmerk om ongezonde dingen te eten.' Deze bewering wordt gestaafd door recent onderzoek waaruit blijkt dat supermarkten lang niet genoeg doen om klant te verleiden om gezonde keuzes te maken. Volgens Seidell ligt hier een belangrijke rol voor de overheid.

Nationale Groente- en Fruitdag

De sociale omgeving kan dus gebruikt worden om gezonde keuzes zoals voor groenten en fruit te stimuleren. Daarom roept het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) woensdag 14 oktober uit tot de Nationale Groente- en Fruitdag. Samen met ruim 70 partnerorganisaties gaat het NAGF die dag consumenten inspireren om nog vaker voor groenten en fruit te kiezen. Bekijk hier het programma en wie er allemaal meedoen.