Groenten en fruit verminderen kans op depressie

Wereldwijd lijden ongeveer 265 miljoen mensen aan een depressie. Hiermee is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Meer groenten en fruit eten kan de kans op depressie verminderen, blijkt uit steeds meer studies.

Als je gezond eet, dan voel je je ook beter. Klinkt best logisch toch? Deskundigen vermoeden al geruime tijd dat er een relatie bestaat tussen een ongezond eetpatroon en depressie. De laatste jaren lijken deze vermoedens steeds meer te worden bevestigd en dan met name de belangrijke rol die de inname van groenten en fruit hierbij speelt.

Uitgebreid onderzoek

In 2016 publiceerde The International Journal of Applied and Basic Nutritional Sciences een uitgebreid onderzoek naar de inname van groenten en fruit en het risico op depressie. De studie omvat 10 grote onderzoeken met gezamenlijk bijna 450.000 deelnemers. Uit deze studie blijkt dat de inname van groenten en fruit significant geassocieerd kan worden met een verlaagd risico op depressie. Deelnemers die veel groente en fruit aten hadden maar liefst 14% minder kans op een depressie.

Effect op de hersenen

Dit sluit aan bij de bevindingen van onderzoekers van de universiteit van Toronto. Zij kwamen erachter dat belangrijke voedingsstoffen uit groenten en fruit een effect hebben op de chemie van de hersenen en zo de stemming, het geheugen en de cognitieve vermogens beïnvloeden. Uit hun resultaten is verder gebleken dat mannen sneller een depressie kregen wanneer hun voeding bestond uit vet voedsel en lage inname van omega-3. Een lage consumptie van groenten en fruit werd zowel bij mannen als vrouwen in verband gebracht met het ontwikkelen van een depressie. 

Bron:
Lui X, Yan Y, Li F, Zhang D. (2016). Fruit and vegetable consumption and the risk of depression: A meta-analysis. Nutrition, 32(3); 296–302. View