Groenten en fruit voor een goede mentale gezondheid

Groenten en fruit lijken een positieve invloed te hebben op de mentale gezondheid. Dit blijkt uit een studie die dit jaar is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.

Methode

Voor deze studie hebben de onderzoekers een samenvatting gemaakt van de huidige literatuur  over het effect van groenten en fruit op de mentale gezondheid. Dit wordt ook wel een systematische review studie genoemd. In deze systematische review zijn na een selectieprocedure 61 studies meegenomen.

De geselecteerde studies waren met name gericht op depressie en symptomen van depressie. Maar ook andere factoren van mentale gezondheid zoals algemeen mentaal welbevinden, stemming, angst, eigenwaarde, kwaliteit van leven, slaapkwaliteit, tevredenheid over je leven, creativiteit, optimisme en stress waren in sommige studies geanalyseerd.

Positieve invloed op de mentale gezondheid

Het overgrote deel van de geïncludeerde studies laat zien dat een hogere inname van groenten en fruit (en sommige specifieke subgroepen zoals bessen, citrusfruit en groene bladgroenten) mogelijkerwijs zorgt voor hogere levels van optimisme en een groter vertrouwen in je eigen bekwaamheid. Daarnaast daalt het level van psychologisch leed en beschermt het tegen depressieve symptomen.

Volgens een van de studies leidt een toename van de groente- en fruitconsumptie met 1 portie (ca. 75 gram) per dag tot een toename van 0.133 eenheden mentaal welbevinden op de GHQ-12 schaal. Volgens een andere studie leidt een consumptie van 7-8 porties (ca. 525-500 gram) per dag tot betekenisvolle verandering in positief affect. Weer een andere studie concludeert dat een consumptie van 8 porties groente en fruit per dag leidt tot een toename van 0.24 eenheden in tevredenheid over je leven.

Echter, het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de geïncludeerde studies verschillende methodes, studiepopulaties en definities voor groenten en fruit hebben gebruikt. Hierdoor kunnen de resultaten niet altijd goed vergeleken worden.

Het laatste woord is hier dus zeker nog niet over gezegd. Wij worden in ieder geval vrolijk van veel kleurrijke groenten en fruit op ons bord.

Bron: NAGF