Hoeveel groenten denkt Nederland te eten?

Respondenten van recent consumentenonderzoek lijken hun eigen groenteconsumptie ietwat te overschatten.

Iedereen is het er wel over eens: groenten en fruit zijn essentieel binnen een gezond(er) voedingspatroon. Dat werd deze week nog maar weer eens bevestigd door een consumentenonderzoek in opdracht van Albert Heijn. In het onderzoek 'Hoe denkt Nederland over gezonder eten?' werd aan 597 respondenten vragen voorgelegd over gezond eten. De respondenten werd gevraagd naar do's voor gezond eten en daar werd door bijna iedereen volmondig 'groenten en fruit eten' op geantwoord.

Overschatting

Tot dusver, geen verrassingen. Interessanter is wellicht hoe de respondenten hun eigen groenteconsumptie inschatten. Zo gaf 42% aan dat zij zeer zeker aan hun dagelijkse hoeveelheid groenten komen, twijfelde 40% hierover en was slechts 18% minder optimistisch over de dagelijkse hoeveelheid groenten die ze binnen krijgen.

Toen kwam de vraag: wat is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten? Slechts een kwart van de respondenten wist hier het juiste antwoord op te geven. Bijna de helft van de ondervraagde consumenten dacht dat 200 gram de norm is.

Bron: 'Hoe denkt Nederland over gezonder eten?' (Blauw Research, 2020) 

Slechts 6%

Of die 42% positief gestelde respondenten zelfs aan de 200 gram per dag komen is ook nog maar de vraag. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt namelijk dat Nederlanders gemiddeld 131 gram groenten per dag eten; bij lange na geen 200 gram en al zeker geen 250 gram. Slechts 6% van de Nederlanders haalt deze laatstgenoemde hoeveelheid wel.

Nu is het goed mogelijk dat die 42% van de respondenten behoort tot die 6% van de totale bevolking; het is immers een vrij kleine groep en het zou kunnen dat degene die interesse hebben in het onderwerp sneller geneigd zijn om zo'n enquête in te vullen. Toch passen deze cijfers wel in een breder beeld van de Nederlander die de eigen consumptie van groenten en fruit overschat. Dit kwam bijvoorbeeld ook naar voren uit een enquête die het NAGF begin vorig jaar liet uitvoeren op de Huishoudbeurs.

Ouders meest realistisch

Ouders lijken trouwens een realistischer beeld te hebben van de groenteconsumptie van hun kinderen. Een derde van de ouders gaf aan dat zij zeker weten dat hun kind dagelijks voldoende groenten eet. 42% twijfelt hierover, en een kwart zegt zelfs dat ze er zeker van zijn dat hun kind niet voldoende groenten eet.

De kinderen zelf vonden overigens dat ze wel genoeg groenten eten.