Hogere Nutri-Score door groenten en fruit?

De Nutri-Score duikt overal op. Het kleine logo dat bestaat uit letters die van A naar E gaan zou ons moeten helpen onze voedingsproducten beter te kiezen en gezondere keuzes te maken. De Nutri-Score komt vaker in het nieuws sinds de EU heeft voorgesteld om het gebruik van het logo eind 2022 verplicht te stellen. Maar er blijven vragen, zo ook over hoe ver bewerkte groenten en fruit gebruikt worden door fabrikanten van bijvoorbeeld diepvriespizza's voor een verbeterde Nutri-Score.

Elke beoordeling komt voort uit een berekening gemaakt door een algoritme dat bestaat uit het toekennen van punten op basis van het gehalte aan vezels, eiwitten, groenten, fruit, oliezaden, enz. en het aftrekken van punten op basis van de hoeveelheid vet, verzadigd vet of zout.

Verbeterde Nutri-Score

Voedingsbedrijven zouden de scores kunnen manipuleren omdat de criteria die worden gebruikt voor het algoritme bekend en voor iedereen toegankelijk zijn. Je kunt eenvoudig het Excel-spreadsheet met alle criteria downloaden. Je geeft de ingrediënten aan en je krijgt automatisch de Nutri-Score. Dus de fabrikanten passen het recept een beetje aan, een paar groenten hier, een beetje eiwit daar en je hebt een verbeterde Nutri-Score. Zo is het fabrikant Food2Smile al gelukt om winegumvarianten op de markt te brengen met Nutri-Score A. 

De score kan zeker een goede manier zijn om twee verschillende soorten van hetzelfde product te vergelijken, maar kan misleidend zijn bij het vergelijken van zeer verschillende voedingsmiddelen. Zo zal olijfolie altijd lager scoren dan een groentepizza, terwijl eerstgenoemde veel beter past in een gezond eetpatroon.

Op het verkeerde been

Bewerkte producten kunnen dus een hogere Nutri-Score krijgen als er bijvoorbeeld groenten en fruit aan wordt toegevoegd. Deze toevoegingen bestaan meestal uit producten die zo ver bewerkt zijn, waardoor ze niet meer vergeleken kunnen worden met  groenten en fruit. Je wordt daarbij dus eigenlijk op het verkeerde been gezet. Je denkt dat je met een goede Nutri-Score gezond eet, terwijl je de benodigde voedingsstoffen niet altijd binnen krijgt.

Eerlijk is eerlijk: het is erg moeilijk, zo niet onmogelijk is om een ​​systeem te vinden dat zowel gemakkelijk te begrijpen als zeer visueel is en de werkelijkheid perfect weerspiegelt. Maar voor een beter systeem zou er toch zeker rekening moeten worden gehouden met ten minste twee extra factoren: het verwerkingsniveau en het aantal toegevoegde stoffen. De Nutri-Score houdt hier nog helemaal geen rekening mee.

De vraag is ook of losse groenten en fruit überhaupt wel een label nodig hebben. Al het onbewerkte groente en fruit is immers label A en past binnen een gezond eetpatroon.

Europese invoering

Of de Europese invoering er ook echt gaat komen, hangt af van een definitief wetenschappelijk rapport dat elk moment kan uitkomen. Afhankelijk van dat rapport geeft de Gezondheidsraad een officieel advies af. Als dat advies positief is, zal ook Nederland overgaan tot de Nutri-Score. Het is dan te hopen dat er nog wat kan worden gesleuteld aan het systeem en er niet voorbij wordt gegaan aan het uiteindelijke doel, Nederlanders gezonder laten eten.